• Dolar
    32.390
  • Euro
    35.078
  • Ç.Altın
    4.041
  • Altın
    2.325
KIRIKKALE
22°
00:51

Akşam'a Kalan Süre

KIRIKKALE PATLICANINI DÜNYAYA TANITACAK

6 yıl önce geldiği Kırıkkale’de yediği patlıcanı çok beğenen Hüsnü Ekiz, 6 yıllık çalışma sonrasında Kırıkkale patlıcanını ihraç etme noktasına geldi.


TATİL İÇİN GELDİ

Antalya’da tohum ıslah işiyle ilgilenen Hüsnü Ekiz, 6 yıl önce tatil için geldiği Kırıkkale’de bölgeye özgü patlıcanı satın aldı. Eşinin memleketi olan Kırıkkale’de üretilen patlıcanın hastalıklara dayanıksız olduğundan, bölge dışına çıkamadığını öğrenen Ekiz, tohumlarını ıslah ettiği patlıcanı 3 kat verimli ve hastalıklara da dayanıklı hale getirdi. Patlıcanı denemek isteyen İtalyanlara da ilk ekim için tohum ihraç edildi.

ISLAH ETTİ

Ekiz, semt pazarından aldığı patlıcanı pişirince lezzetini çok beğendi. Ekiz, patlıcanı Antalya'daki sera ve tarlalarında yetiştirmek istedi ancak hastalıklara dayanıklı olmadığı için beklediği sonucu alamadı. Kırıkkale patlıcanının bölgeye özgü olduğu ve başka bir bölgede yetiştirilmediğini öğrenen Ekiz, örnek olarak getirdiği tohumların ıslahına başladı. Ekiz, 6 yıllık emekle ıslah edilen tohumlardan hem meyve verimi yüksek hem de hastalıklara dayanıklı patlıcan üretti.

ANKARA’DA BİLE TANINMIYOR

Kırıkkale patlıcanının kendi bölgesi dışına çıkamamasının bölge ekonomisini olumsuz etkilediğini anlatan Hüsnü Ekiz, "Üreticiler ürünün yeterince tanıtılmamasından ve daha geniş bölgelere yayılamamasından dert yanıyor. Kırıkkale bölgesinde yetişiyor sadece. Üretici ilk ürünü alınca hastalık nedeniyle ekili alanın yarısını kaybediyor. 6 yıl çalışarak tohumları ıslah ederek hastalıklara dayanıklı hale getirdik. Ayrıca verimi de 3 katı arttı" dedi. Süreci anlatan Ekiz, " Yanı başında başkent Ankara var, orada dahi bu patlıcan yeteri kadar tanınmamış. Çok az bir bölgede yetiştirilmiş. Ancak artık her yerde yetiştirilip verim alınabilecek. Ayrıca İtalya'dan da uzmanlar gelip tohumlardan aldılar. Onlar da üretim için deneme yapacaklar" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

PEKDOĞAN; ATATÜRK’ÜN ASKERLERİ İLE BERABER OLMAK LAZIM

İlginizi Çekebilir

ADAYLIĞINI AÇIKLAYAN YÜKSEL; İYİ PARTİ KADROLARI GÖREVE HAZIR

İlginizi Çekebilir

ÖZYÖN ‘BENDE VARIM’ DEDİ

Haber Yorumları

Yorum Yaz

55369

Hakkımızda

#

İletişim

Kirikkalekusu.com

info@kirikkalekusu.com

2147483647

2147483647